preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Davorin Trstenjak" Podgajci Posavski

 > Naslovnica
Vijesti

OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA!

Autor: Mirna Slavković Misir, 27. 8. 2020.

Poštovani roditelji i učenici,

dana 7. rujna 2020. početak je nove nastavne godine 2020./2021. Nalazimo se u izazovnim vremenima koja nalažu da se brzo i spretno prilagodimo novim situacijama, a upravo tako ćemo i započeti ovu školsku godinu. Kako bi nam bilo što lakše snaći se, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Iznimno je važno da se s navedenim uputama temeljito upoznate. Upute možete pronaći na "opširnije" i poveznici  

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf

Ono što je bitno zapamtiti je sljedeće:

Nastava će se održavati u dvije smjene – predmetna nastava i predškola u jutarnjoj smjeni, a razredna nastava  u popodnevnoj smjeni. 
Roditelji i učenici ne smiju dolaziti u školu i pred školu ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19. Ako dijete/učenik razvije znakove bolesti tijekom boravka u ustanovi, njemu će se osigurati maska. U tom slučaju će se dijete/učenik izolirati u zasebnoj, za to predviđenoj prostoriji dok po njega ne dođe roditelj/staratelj, a odgojitelj/učitelj će nadzirati dijete primjenjujući sve sigurnosne mjere. Ako dijete razvije znakove bolesti kod kuće, ostaje kod kuće, javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine, odnosno pedijatru koji odlučuje o testiranju prema liječničkoj indikaciji. O navedenom roditelj obavezno telefonom obavještava školu, a ravnatelj se odmah javlja nadležnom epidemiologu/školskom liječniku.
Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu, već se javljaju ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Učenici starije dobi sami mjere temperaturu. Učenici trebaju imati posebnu bilježnicu/blok u koju će prije dolaska u školu (osim u slučaju povišene temperature kada ne smiju dolaziti) zapisati izmjerenu temperaturu toga dana. Navedena bilježnica će se provjeravati svakoga dana.
U školu učenici dolaze i odlaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, ovisno o odluci roditelja. Roditelji djecu dovode noseći masku, ne ulaze u prostor škole, niti se grupiraju ispred škole, a smiju u školu ući samo u iznimnim situacijama te se za to trebaju prethodno telefonski najaviti.
Škola će voditi evidenciju ulaska/izlaska bilo da je riječ o ovlaštenom ili neovlaštenom osoblju. Evidencija ulazaka i izlazaka za učenike obavlja se u razredu, a obavljat će ju razrednici i predmetni učitelji.
Djeca/učenici iz jednog razrednog odjela ne bi trebali imati fizički kontakt s djecom/učenicima iz drugog razrednog odjela, stoga će svaki razredni odjel biti u jednoj učionici koju neće mijenjati do daljnjeg.
Škola će osigurati potreban razmak među djecom u učionicama, ali je preporučljivo da učenici od 5. do 8. razreda sa sobom ponesu maske. Ako se maske nose, neophodno ih je nositi pravilno na način da cijelo vrijeme prekrivaju nos i usta.
Djeca/učenici prolaze kroz školu po najkraćoj mogućoj unaprijed utvrđenoj/označenoj ruti kretanja do svoje učionice.
Neophodno je poticati fizički razmak, kao i pojačanu osobnu higijenu djece/učenika. Djeca trebaju redovito prati ruke. Pri    pranju  ruku     potrebno          je           pridržavati se naputaka za         pravilno           pranje   ruku. Polaznici predškole i učenici od 1. do 4. razreda NE koriste dezinficijense, nego ruke peru sapunom i vodom, dok se za učenike od 5. do 8. razreda preporučuje koristiti dezinficijens (budući da je u učionicama osigurana tekuća voda i sapun, učenici mogu koristiti navedeno).
Djecu /učenike treba poučiti da ne dijele svoj pribor i stvari s drugom djecom/učenicima. Treba izbjegavati dijeljenje čaša, šalica, posuđa i pribora za jelo.
Djecu/učenike treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta.
Djecu/učenike treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem (nalazit će se u učionicama) te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju.
Nastava tjelesne i zdravstvene kulture održavat će se koliko god je moguće na otvorenom.
Dopunska i dodatna nastava, izvannastavne aktivnosti i izborna nastava u odgojno-obrazovnim skupinama održavat će se na način da se ne miješaju učenici iz različitih razrednih odjela.
Djeca/učenici prilikom prolaska kroz školu ne trebaju nepotrebno ne dodirivati površine ili predmete.
Prehrana učenika bit će organizirana u na način da se hrana unaprijed podijeli kao pakirani obrok.
Korištenje toaleta će se organizirati na način da će biti jasno određen i na vratima naznačen maksimalan broj korisnika te će se ispred toaleta označiti mjesto za red i put kretanja. Važno je da se učenici drže na udaljenosti koliko je moguće većoj od druge djece (primjerice, dijete može pričekati izvan toaleta da drugo dijete izađe). Jako je važno poticati djecu na redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom nakon korištenja toaleta.
U knjižnici te u uredu defektologa će biti označen maksimalan broj osoba koje mogu biti u prostorijama. Ispred knjižnice će biti označena i udaljenost na kojoj učenici moraju stajati kada dolaze preuzeti ili vratiti knjigu.
 Djeca i učenici će obuću, odjeću i ostale stvari ostaviti ispred i unutar svojih učionica.
U prostorijama škole postavljeni su informativni plakati na ključnim mjestima koji služe kao podsjetnici o higijenskim protokolima u ponašanju u vrijeme pandemije.
U postojećoj epidemiološkoj situaciji ne preporučuje se organiziranje ekskurzije, izvanučioničke nastave, maturalnih izleta i sl. Više o tome pročitajte na poveznici https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Mogu%C4%87nosti-izvo%C4%91enja-izvanu%C4%8Dioni%C4%8Dke-nastave-vezano-uz-pandemiju-COVID-19.pdf

Svakako preporučujemo da svaki roditelj detaljno pročita sve navedene dokumente koji se nalaze na poveznicama u tekstu. Škola će osigurati odgovarajuće sigurnosne mjere kako bismo maksimalno uvažili dobrobit svakog djeteta te kako bi se nastava mogla održavati kvalitetno i neometano. Iznimno je važno poticati djecu na poštivanje svih navedenih uputa. Ovu godinu možemo početi spremno samo zajedničkim snagama.

 

v.d. ravnateljica 

Mirna Slavković Misir
e-Dnevnik

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Dokumenti
Anketa
Koliko sati dnevno učiš?
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Dnevni tisak
Internet
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 4. 2016.

Ukupno: 40633
Danas: 2
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Osnovna škola "Davorin Trstenjak" Podgajci Posavski / Matije Gupca 160, HR-32258 Podgajci Posavski / os-dtrstenjak-podgajci-posavski.skole.hr / ured@os-dtrstenjak-podgajci-posavski.skole.hr
preskoči na navigaciju